
Historie

Historie pekařství očima Karla Rendla
Historii naší firmy začal psát
Karel Rendl, narozen 10. června 1869 v Zuklíně jako syn
Matěje Rendla, hajného v Zuklíně. Můj děda František byl
mistr mlynářský z Kunkovic, tak snad proto se přestěhoval
do Sušice provozovat pekařské řemeslo. Začal ve svém domku na
Horním Předměstí a za nějakou dobu zakoupil dům č. p. 155/2,
kde vybudoval základ našeho pekařství. Tento dům byl v roce
1954 zbourán při stavbě obchvatu sušického náměstí. Jeho praděda měl celkem čtyři děti, tři syny a dceru. Nejstarší
syn Jindřich Rendl zdědil pekařství po svém otci a provozoval
jej až do příchodu komunistické moci, pak svého řemesla
zanechal. Jelikož neměl žádné potomky, tato pekárna úplně
zanikla. Druhým nejstarším synem byl Karel Rendl, který se po
návratu z první světové války rozhodl odejít do Vídně,
kde nasbíral zkušenosti. Díky těmto zkušenostem si mohl postavit
svou vlastní pekárnu.
Stavba byla zahájena roku 1925. Tato budova je dnešním oficiálním sídlem našeho pekařství, tehdy byla stavěna také na předměstí města Sušice v blízkosti největší sirkařské továrny.

Po válce, kdy se mohla firma rozvíjet a převzal by ji můj otec,
přišla bohužel komunistická vláda a náš majetek nám byl
zabaven tedy i s hlavní budovou pekařství. Jelikož mého otce
s celou rodinou neměli kam přestěhovat, nechali nás tedy
bydlet v našem domě, který stále fungoval jako pekařství.
Mému dědovi byla přidělena práce vedoucího pekárny.
V průběhu let, kdy pekárna vyráběla pod hlavičkou jako národní podnik Pekárny a Cukrárny Plzeň vedení převzal můj otec Karel Rendl a naše rodina stále bydlela ve "svém domě". Při navrácení majetku jsme získali zpět náš zpustlý dům a začali ho znovu rekonstruovat do budovy pekařství.
Rekonstruování začalo v roce 1990 ve společnosti s kolegou Markem Brožou a jeho manželkou. Toto spojení se osvědčilo a funguje i nadále.

V roce 1991 jsme začali vyrábět. Ze začátku to nebylo vůbec jednoduché, ať už se zmíním třeba jen o vyřízení úvěru na nákup strojů, nebo poptávku kvalitních tuzemských surovin. Zvládli jsme to a dnes již naše firma zaměstnává více než padesát zaměstnanců. Na trhu se snažíme prosadit kvalitou a vstřícným přístupem k zákazníkům. Odměnou nám je jejich spokojenost a navrácení se do našeho pekařství.
Karel Rendl